Bjorn Wiegers

In de laatste jaren is mijn visie op fotografie steeds meer veranderd. Toen ik aan de opleiding begon zag ik het als een medium om mooie plaatjes te schieten. Nu zie ik in dat fotografie veel meer kan zijn dan dat. Door fotografie kijk ik nu anders naar de wereld om mij heen. Ik ben op de kleine dingen gaan letten die wij als mensen doen. Ons gedrag is erg interessant en vaak ook een beetje grappig. Dit probeer ik als documentaire- en landschapsfotograaf vast te leggen.

Het laatste jaar is mijn portfolio erg veranderd. Ik ben er nu achter dat het gedrag van de mens centraal staat in mijn werk. Hier kan ook onze omgeving bij betrokken worden. Joel Sternfeld zei ooit over zijn project ‘Walking the Highline’:

“My approach is to look at the landscape and find a kind of beauty as it truly exists. Looking at landscapes for what it reveals about the human moment, past and present. This is the surface of the earth and what we do with it tells us an awful lot about ourselves” (Sternfeld, 2002).

Voor mijn eindwerk heb ik mij ook op mijn omgeving gericht. In Nederland proberen wij onze ruimte zo nuttig mogelijk te benutten. Dit is terug te zien bij vuilnisbelten. De meeste vuilnisbelten zijn tegenwoordig dichtgegooid en omgebouwd tot iets nieuws. Zo zijn ze omgebouwd tot skipistes, wielerparcours en ook golfbanen. Ik vind het ironisch dat er een elitesport, zoals golfen, op een voormalige vuilnisbelt gespeeld wordt. Toch is een oude vuilnisbelt ook een mooie plek voor een golfbaan. Een hoogteverschil zoals bij een vuilnisbelt zal niet zomaar te vinden zijn in Nederland.

https://www.instagram.com/bjornwiegers/

%d bloggers like this: