Gyselle Blokland

Mijn naam is Gyselle Blokland. Ik heb mij gespecialiseerd in documentaire portretfotografie. Ik ben altijd op zoek naar maatschappelijke en onderbelichte thema’s. Dit is te zien in mijn portfolio: een serie in mijn portfolio gaat over eenzame ouderen en mensen met psychische problemen. Ik probeer op een eerlijke manier deze thema’s vast te leggen en probeer de kijker uit te dagen om een eerder vastgesteld beeld te herzien. Ik vind het belangrijk om een band op te bouwen met de geportretteerde en steek hier veel tijd in zoals bij de serie van BijBram waarbij ik mensen die psychische problemen hebben heb geportretteerd. Verder zijn mijn beelden rustig en grafisch en probeer ik het moment te vangen dat ik bij de persoon vind passen. 

Matthijs

Mijn afstudeerproject gaat over mijn jongere broer Matthijs. Matthijs is 23 jaar en komt uit een gezin van ouders en vijf kinderen, opgegroeid in het dorp Ameide. Matthijs heeft een verstandelijke beperking. Voor hem betekent dit dat hij op bepaalde vlakken een achterstand heeft, zoals rekenen. Maar, hij is ook erg behulpzaam en positief ingesteld. Matthijs werkt bij BTP in Ameide, hier knapt hij grasmaaiers op, verkoopt deze en helpt regelmatig klanten. Ik ben erg trots op mijn broertje; op wie hij is als persoon en wat hij allemaal kan. 

De maatschappij heeft een bepaald beeld van een verstandelijke beperking. Dit beeld vind ik stigmatiserend en plat. Als je googelt zie je mensen in een rolstoel, begeleiders en lachende personen op foto’s. Ik ben het daar niet mee eens, er zijn namelijk gradaties in beperkingen. Door middel van een ode aan Matthijs, wil ik laten zien wat hem bijzonder maakt. Ik hoop dat mede door mijn serie er in de toekomst ook andere beelden worden getoond in bijvoorbeeld de media.

www.gyselleblokland.myportfolio.com

https://www.instagram.com/projectsbygyselle/

%d bloggers like this: