Joyce Rode

Hallo! Mijn naam is Joyce Rode en ik ben portretfotograaf. Fotografie is voor mij een verlengstuk van mijn kijk op de wereld en haar mensen. Als portretfotograaf ben ik op zoek naar verhalen waarmee ik mijzelf kan identificeren om zo een verhaal te vertellen dat dicht bij me staat. Mijn werk is vaak erg persoonlijk, dit maakt het ook eerlijk en oprecht. Mijn beeldtaal is vooral rustig en open, vaak voor mensen ook wel confronterend. 

Mijn afstudeerproject gaat over de band tussen mij en mijn vader. In deze serie wil ik de relatie in beeld brengen die wij hebben. De relatie is namelijk niet altijd goed geweest, maar na jaren geen contact te hebben gehad, zijn we toch weer naar elkaar toe gegroeid. Deze geschiedenis is mijn inspiratiebron geweest om beeld te maken. De ups en de downs worden in beeld gebracht op een symbolische manier door stillevens en portretten te combineren met archiefbeeld. Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van zowel mijn vader als dat van mijzelf. Het doel van dit project is om meer begrip te krijgen voor elkaar, maar ook om ons te realiseren waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daarnaast kan het de kijker laten stilstaan bij de band met zijn/haar/hen eigen vader.


De thema’s waarmee ik mij bezig hou zijn relaties tussen mensen, onverwerkte trauma’s en confronterende onderwerpen waar nog te weinig over gepraat wordt. Dit kan zich uiten in verwerking, maar kan ook een vernieuwende blik geven op hoe ik te werk ga en hoe ik met anderen omga in dit leven. Mijn serie ‘’Memories of you hurting me’’ is hier een goed voorbeeld van. Ik verwerk verhalen in combinaties van portret en stillevens en voeg mijzelf hier ook aan toe. Hiermee probeer ik vooral een eerlijk en open gesprek te starten. Tijdens een gesprek zoek ik vooral naar een aangrijpingspunt met de participant. Op deze manier zet ik de kijker aan het denken door verschillende vraagstukken op te roepen.

https://www.instagram.com/joycerode_/

%d bloggers like this: