Kester den Hartogh

Mijn naam is Kester den Hartogh, en ik ben documentaire fotograaf. In mijn fotografie probeer ik mij te richten op de andere kant van het verhaal. Door de omgeving strak in beeld te brengen en de kijker de omgeving zelf te laten beleven, probeer ik de kijker zelf zijn eigen mening te laten vormen. Door registrerend en observerend te werk te gaan, probeer ik dit te bereiken. De verschillende tekens die in mijn beelden zitten, geven de kijker de ruimte om zelf rond te kijken en na te denken over het verhaal. 

Mijn eindproject gaat over Tata Steel. Tata Steel is de laatste jaren vrijwel alleen maar negatief in het nieuws gekomen; er verschenen verschillende verhalen in de media over de vervuiling van het bedrijf en de overlast voor omwonenden. Deze artikelen geven het bedrijf een bepaalde negatieve lading binnen de Nederlandse cultuur. Ik denk dat ze negatief in het nieuws komen omdat de persoonlijke connectie met het bedrijf ontbreekt. Mensen kennen alleen het beeld van de stomende hoogovens en het brandende staal. 

Met mijn serie wil ik die persoonlijke connectie creëren door de omgeving vast te leggen van de werknemers zelf. De omgeving van mensen zegt naar mijn mening zoveel meer over een persoon dan bijvoorbeeld een portret van de persoon zelf. 

De serie is niet bedoeld als tegengeluid, maar om meer bewustwording te creëren rondom een bedrijf wat al meer dan honderd jaar geworteld zit in de Nederlandse cultuur.

Mijn portfolio bestaat uit een tal series die ik de afgelopen jaren aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie heb gemaakt. Het laat zien waarin ik geïnteresseerd ben. Omgevingen die een bepaalde geschiedenis en nostalgie bevatten, of omgevingen waarvan ik een onverteld verhaal probeer over te brengen. Omgevingen waarin de kijker de ruimte zelf kan beleven. Mijn stijl zou ik zelf dan ook omschrijven als fris, strak en soms nostalgisch. 

https://www.instagram.com/kesterphotography/

%d bloggers like this: