Manon van Bochove

Mijn naam is Manon van Bochove en ik ben portretfotograaf. Ik houd mij bezig met de vraag hoe ik de onbesproken gevoelens en ervaringen van de geportretteerde in een beeld naar voren kan laten komen. Ook wil ik de kijker aanmoedigen om onbesproken gevoelens en ervaringen te erkennen, te delen en te bespreken met anderen. Ik ben tijdens het portretteren altijd bezig om in korte tijd een band/connectie met iemand op te bouwen. Een van mijn favoriete dingen aan portretfotografie is, mijns inziens, om een stukje van iemand te laten zien wat normaal niet zo snel naar voren komt. 

In mijn portfolio vind je thema’s als de kwetsbaarheid van het vrouwelijk psyche, hoog sensitiviteit, jongvolwassen zijn, onzekerheid en jezelf beter leren kennen. Dit uit zich in intieme portretten. De beelden zijn meestal vrij simplistisch en gaan echt over de geportretteerde. Ik combineer mijn portretten(series) graag met korte poëzie om de kijker extra stil te laten staan.  

Mijn afstudeer serie gaat over hoogsensitiviteit. Hoogsensitief zijn is het bovengemiddeld gevoelig zijn voor prikkels en signalen van buitenaf, dus voor bijvoorbeeld licht, geluid en/of sfeer.  Dit maakt dat men de omgeving sterker aanvoelt dan gemiddeld en spanningen snel waarneemt. Hoewel het vaak wordt gezien als overgevoelig zijn, snel huilen en haast als een ziekte, is hoogsensitief zijn niet iets wat je hebt, maar onderdeel van wie je bent. Ik vind het mooi om hier meer aandacht aan te geven, omdat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is en het juist een hele waardevolle toevoeging aan je karakter kan zijn. Mijn project laat in een combinatie van portretten, stillevens en tekst zien hoe hoogsensitief zijn zich uit en benadrukt de mooie kanten. Dit project is om HSP’ers herkenning en erkenning te geven en om niet HSP’ers een inkijkje te geven wat hoogsensitiviteit daadwerkelijk inhoudt. Want je kwetsbaarheid kan een kracht zijn.

https://www.instagram.com/bymanonvb.fotografie/

%d bloggers like this: